Hozzávalók: |
Elkészítés: |
50 dkg finomliszt, 50 dkg vaj, só, víz |
Lisztes vaj: 10 dkg teljesen száraz, legfinomabb, átszitált finomlisztet alaposan összegyúrunk, simára eldolgozzuk 40 dkg vajjal és félretesszük. Tészta: 40 dkg szintén átszitált finomlisztbe 10 dkg vajat morzsolunk és pár csipetnyi sóval, kevés hideg vízzel puha tésztát gyúrunk belőle, és a lisztes vajjal együtt fél órát pihentetjük hűvös helyen, konyharuhával letakarva. Egyáltalán, az egész tésztakészítés hűvös helyen történjék, a kellemes, házias meleg nem tesz jót neki. Belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, lehetőleg téglalap alakúra. A közepére tesszük a lisztes vajat akkora téglalap formára ellapítva, hogy a tészta négy oldalát mikor felhajtjuk rá, azok teljesen befedjék. Ezt a hajtogatott tésztát megint kinyújtjuk, de most négyzet formájúra, 3-4 mm vastagra. Kettéhajtjuk, majd mégegyszer kettéhajtjuk, hogy négy réteg feküdjön egymáson, és letakarva 20 percig pihentetjük hűvös helyen. Ezt a kinyújtást - kétszer összehajtást - 20 perc pihentetést még kétszer megismételjük. Vigyázzunk arra, hogy a tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel, árt neki a kéz melege. Amit lehet, a nyújtófával intézzünk el, vagy nagyobbacska lapos fakanállal. A nyújtásoknál is minél kevesebbet lisztezzük, annál finomabb lesz, tehát söprögessük le róla a fölösleges lisztet. Amikor elkészültünk a nyújtás-hajtogatás ceremóniájával, két dolgot tehetünk: Összehajtjuk kis méretre, és kivajazott uzsonnászacskóban lefagyasztjuk, mivelhogy jól bírja a hideget, és kiolvasztva remekül felhasználható. A másik megoldás bonyolultabb: felhasználjuk a süteményünkhöz. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. |