recept: Leveles tészta, Kifőzde
Leveles tészta
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

50 dkg finomliszt,
50 dkg vaj,
só, víz


Lisztes vaj:
10 dkg teljesen száraz, legfinomabb, átszitált finomlisztet alaposan összegyúrunk, simára eldolgozzuk 40 dkg vajjal és félretesszük.
Tészta:
40 dkg szintén átszitált finomlisztbe 10 dkg vajat morzsolunk és pár csipetnyi sóval, kevés hideg vízzel puha tésztát gyúrunk belőle, és a lisztes vajjal együtt fél órát pihentetjük hűvös helyen, konyharuhával letakarva.
Egyáltalán, az egész tésztakészítés hűvös helyen történjék, a kellemes, házias meleg nem tesz jót neki.
Belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, lehetőleg téglalap alakúra.
A közepére tesszük a lisztes vajat akkora téglalap formára ellapítva, hogy a tészta négy oldalát mikor felhajtjuk rá, azok teljesen befedjék.
Ezt a hajtogatott tésztát megint kinyújtjuk, de most négyzet formájúra, 3-4 mm vastagra. Kettéhajtjuk, majd mégegyszer kettéhajtjuk, hogy négy réteg feküdjön egymáson, és letakarva 20 percig pihentetjük hűvös helyen.
Ezt a kinyújtást - kétszer összehajtást - 20 perc pihentetést még kétszer megismételjük.
Vigyázzunk arra, hogy a tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel, árt neki a kéz melege. Amit lehet, a nyújtófával intézzünk el, vagy nagyobbacska lapos fakanállal. A nyújtásoknál is minél kevesebbet lisztezzük, annál finomabb lesz, tehát söprögessük le róla a fölösleges lisztet.
Amikor elkészültünk a nyújtás-hajtogatás ceremóniájával, két dolgot tehetünk:
Összehajtjuk kis méretre, és kivajazott uzsonnászacskóban lefagyasztjuk, mivelhogy jól bírja a hideget, és kiolvasztva remekül felhasználható.
A másik megoldás bonyolultabb: felhasználjuk a süteményünkhöz.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Internetes gyűjtés - innen-onnan.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.09.03. Utoljára frissítve: 2008.09.03.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 20:30:07 - 1.97)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez